
Jak przechowywać kawę?
Zanim odpowiemy na pytania jaka kawa? Za ile? Odpowiemy na pytanie tytułowe.
Wyda Ci się, że zaczynamy od końca, ponieważ kawa nie wybrana a proponuję Ci wiedzę jak ją przechowywać. Ale uważam, że przed jej zakupem warto odpowiedzieć na to pytanie. Treść zdradzi Ci, dlaczego tak uważam.
A samo pytanie: Jak przechowywać kawę?
To jedno z najczęstszych pytań, a odpowiedzi nie zawsze są właściwe, co często prowadzi do picia kawy (espresso, mokka, cappuccino,…) o obniżonej jakości.
W tym wpisie postaramy się rozjaśnić temat, a nawet wprowadzić trochę porządku w tej dziedzinie.
Zacznijmy od faktów:
- Kawa ma swój cykl życia, w którym zaczyna tracić swoją świeżość niemal natychmiast po wypale
- Czynnikami, które przyspieszają utratę świeżości są: powietrze, wilgotność, ciepło i światło.
- Kawa mielona traci swoją świeżość z prędkością znacznie większą od kawy w ziarnach.
Zatem, … – kawa musi być spożywana w jak najkrótszym czasie!!!
To nie powinno brzmieć jak podżeganie do spożycia nieokiełznanej w swym charakterze kawy na czas,
Ale na pewno jest to:
Zaproszenie do zakupu małych paczek takich, aby były proporcjonalnie do zużycia.
Najlepiej, jeśli będziemy mogli kawę spożyć w ciągu najbliższych 2/3 tygodni od otwarcia paczki.
W miarę możliwości dobrze jest spożywać kawę zmieloną tuż przed spożyciem. Kawa traci więcej niż 50% swoich aromatycznych substancji po 30 minutach, więc zdecydowanie radzę zainwestować w żarnowy młynek do kawy do domu, lub ekspres, który ma możliwość zmielenia kawy tuż przed jej podaniem.
W celu utrzymania świeżości i smaku kawy ważne jest, aby chronić ją przed zgubnymi skutkami różnych czynników. W kolejności ważności:
- powietrza,
- wilgotności,
- temperatury,
- światła.
Tak pozwolisz zachować jej cenne związki i słodki smak na dłużej.
Ziarna kawy są ładne dla oka i wielu miłośników kawy lubi przechowywać ją w szklanych słojach na kuchennym blacie, a to zdecydowanie sprzyja utracie aromatów i smaków pozytywnych. Więc jednak dobrym pomysłem jest, aby przechowywać kawę w hermetycznych pojemnikach z dala od światła w “suchym i chłodnym miejscu” (o temperaturze pomiędzy 15 ° a 25 ° C i wilgotności <50%).
Nie dla kawy w lodówce lub zamrażarce!
Na niektórych forach, usłyszysz, że jeśli kawa ma na długo zachować wysoką jakość to powinna być przechowywana w lodówce.
Absolutnie nie!!!
Kawa nie dogaduje się z zimnem lub z wilgocią.
Ponadto, nie jest odporna na wstrząsy termiczne w połączeniu ze zmianą wilgotności, gdy wyciągniesz pojemnik z lodówki. Należy pamiętać, że stworzysz kropelki wody. Nawet te mikro niewidoczne dla Ciebie, które osadzą się na nim. Jak uchronisz potem kawę (super pochłaniacz wilgoci) przed wniknięciem w nią tej wody?
Zamrażarka? Też Nie. Dziękuję!
Z tego samego powodu.
PAMIĘTAJ! Kawa pochodzi z obszarów o łagodnym klimacie, zmusić ją do przeżywania zimna a nawet mrozu?
Czy taki pomysł nie wydaje CI się zły!?
Zapewne domyślasz się, dlaczego zaproponowaliśmy tą część wiedzy jednak przed zakupem. Wypunktuję tylko w odniesieniu do sformułowania PRZED ZAKUPEM:
- Zdecyduj, czy może to być kawa ziarnista
- Dobierz wielkość paczek
Kolejne wiadomości tyczyły się już kolejnego etapu życia kawy. Momentu jak trafi do Twojego Domu.
Podziel się wiedzą ze swoimi przyjaciółmi.
POLUB UDOSTĘNIJ
Pozdrawiam
KawaPo Drodze – Twórcy z EKOITALIA.pl
UDOSTĘPNIJ
Dziękujemy, że jesteś z nami! :)