Zanim odpowiemy na pytania jaka kawa? Za ile? Odpowiemy na pytanie: Jak przechowywać kawę? Uważam, że przed jej zakupem warto odpowiedzieć sobie na to pytanie.
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Jak przechowywać kawę?

Zanim odpowiemy na pytania jaka kawa? Za ile? Odpowiemy na pytanie tytułowe.

Wyda Ci się, że zaczynamy od końca, ponieważ kawa nie wybrana a proponuję Ci wiedzę jak ją przechowywać. Ale uważam, że przed jej zakupem warto odpowiedzieć na to pytanie. Treść zdradzi Ci, dlaczego tak uważam.

A samo pytanie: Jak przechowywać kawę?

To jedno z najczęstszych pytań, a odpowiedzi nie zawsze są właściwe, co często prowadzi do picia kawy (espresso, mokka, cappuccino,…) o obniżonej jakości.

W tym wpisie postaramy się rozjaśnić temat, a nawet wprowadzić trochę porządku w tej dziedzinie.

Zacznijmy od faktów:

  • Kawa ma swój cykl życia, w którym zaczyna tracić swoją świeżość niemal natychmiast po wypale
  • Czynnikami, które przyspieszają utratę świeżości są: powietrze, wilgotność, ciepło i światło.
  • Kawa mielona traci swoją świeżość z prędkością znacznie większą od kawy w ziarnach.

Zatem, … – kawa musi być spożywana w jak najkrótszym czasie!!!

To nie powinno brzmieć jak podżeganie do spożycia nieokiełznanej w swym charakterze kawy na czas,

Ale na pewno jest to:

Zaproszenie do zakupu małych paczek takich, aby były proporcjonalnie do zużycia.

Najlepiej, jeśli będziemy mogli kawę spożyć w ciągu najbliższych 2/3 tygodni od otwarcia paczki.

W miarę możliwości dobrze jest spożywać kawę zmieloną tuż przed spożyciem. Kawa traci więcej niż 50% swoich aromatycznych substancji po 30 minutach, więc zdecydowanie radzę zainwestować w żarnowy młynek do kawy do domu, lub ekspres, który ma możliwość zmielenia kawy tuż przed jej podaniem.

W celu utrzymania świeżości i smaku kawy ważne jest, aby chronić ją przed zgubnymi skutkami różnych czynników. W kolejności ważności:

  • powietrza,
  • wilgotności,
  • temperatury,
  • światła.

Tak pozwolisz zachować jej cenne związki i słodki smak na dłużej.

Ziarna kawy są ładne dla oka i wielu miłośników kawy lubi przechowywać ją w szklanych słojach na kuchennym blacie, a to zdecydowanie sprzyja utracie aromatów i smaków pozytywnych. Więc jednak dobrym pomysłem jest, aby przechowywać kawę w hermetycznych pojemnikach z dala od światła w “suchym i chłodnym miejscu” (o temperaturze pomiędzy 15 ° a 25 ° C i wilgotności <50%).

Nie dla kawy w lodówce lub zamrażarce!

Na niektórych forach, usłyszysz, że jeśli kawa ma na długo zachować wysoką jakość to powinna być przechowywana w lodówce.

Absolutnie nie!!!

Kawa nie dogaduje się z zimnem lub z wilgocią.

Ponadto, nie jest odporna na wstrząsy termiczne w połączeniu ze zmianą wilgotności, gdy wyciągniesz pojemnik z lodówki. Należy pamiętać, że stworzysz kropelki wody. Nawet te mikro niewidoczne dla Ciebie, które osadzą się na nim. Jak uchronisz potem kawę (super pochłaniacz wilgoci) przed wniknięciem w nią tej wody?

Zamrażarka? Też Nie. Dziękuję!

Z tego samego powodu.

PAMIĘTAJ! Kawa pochodzi z obszarów o łagodnym klimacie, zmusić ją do przeżywania zimna a nawet mrozu?

Czy taki pomysł nie wydaje CI się zły!?

Zapewne domyślasz się, dlaczego zaproponowaliśmy tą część wiedzy jednak przed zakupem. Wypunktuję tylko w odniesieniu do sformułowania PRZED ZAKUPEM:

  • Zdecyduj, czy może to być kawa ziarnista
  • Dobierz wielkość paczek

Kolejne wiadomości tyczyły się już kolejnego etapu życia kawy. Momentu jak trafi do Twojego Domu.

Podziel się wiedzą ze swoimi przyjaciółmi.

POLUB UDOSTĘNIJ

Pozdrawiam

KawaPo Drodze – Twórcy z EKOITALIA.pl

 

co-lubi-kawa-kawapodrodze

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

UDOSTĘPNIJ

Dziękujemy, że jesteś z nami! :)

Shares
%d bloggers like this:
DZIAŁAMY
Ekspresy serwisujemy Kawa jest dostępna
ZADZWOŃ w KRAKOWIE DOWOZIMY 518 714 615