Na początek drobna prośba. Jeśli uznasz, że ten wpis w pewien sposób pomaga zrozumieć problem PRZEKAŻ GO DALEJ.
DZIĘKUJEMY
Gdy ekspres nie działa
Jeżeli kawa, którą wsypujesz do młynka jest niewłaściwa
Jasne! Nie o smak tu się rozchodzi.
Kawa może Ci smakować, ale jeśli jesteś na etapie zamiany kawy lub kafetierki na ekspres automatyczny niestety trzeba ułożyć sobie życie z kawą. Być może trzeba będzie ją zmienić.
Dlaczego?
Otóż, ekspresy automatyczne mają kilka wrażliwych punktów/momentów w procesie parzenia.
Jednym z nich jest zaparzacz element bardzo obciążany różnymi naprężeniami.
To takie coś z boku ekspresu co cały czas rusza się, tłucze itd. (oczywiście w jednych ekspresach bardziej a w innych mniej)

Jeśli chcesz aby co dzień rano
kawa była gotowa i doskonała w Twoim domu.
TO JEST MOŻLIWE powierz nam swój ekspres i dobierz kawę.
Z naszym serwisem jest spokojniej!
ZAPOZNAJ SIĘ jak działa nasz serwis a kawę zacznij kosztować na wejściu z nami
POZNAJ ZAPARZACZ W EKSPRESIE
W tym oto zaparzaczu dochodzi do procesu parzenia kawy a jak wiadomo kawa nie ma znaleźć się jako fus w filiżance.
Ona ma tam trafić jako napój wspaniały! więc producenci w w/w wymienionym elemencie montują sitko.
No i kawa się filtruje.
Ale nie każda tak samo dobrze. Jeśli Twoja kawa jest za sucha lub za mocno oleista to problem zbliża się do Ciebie w tempie nieznanym, ale znacznie szybszym niż dla kawy dobrze dobranej.
Zwracaj więc uwagę na ten szczegół.
Wyjaśniamy dlaczego kawa nie leje się:
Gdy kawa jest za sucha
To jest taka przypadłość kawy, że gdy Twój nowy ekspres właśnie stanął na blacie i chcesz skosztować wspaniałego napoju przez niego przygotowanego a tu 3-cia kawa i koniec!
Koniec?
Co za złom tu mi wcisnęli, bo koniec jest w 100%.
Nie leci dosłownie NIC.
Tak, kawa sucha, pozbawiona wilgoci w trakcie mielenia załóżmy, że co 1-dno na 50, 100 lub na 200 drobinek jest mąką w konsystencji. I zatyka niezwykle skutecznie. To jest przyczyna zablokowania przepływu wody. Nic nie pomoże, tylko serwis (chyba, że jesteś w stanie rozkręcić i złożyć zaparzacz, zdjąć sitko wykąpać go w odpowiednim środku, złożyć i…? no i na zakończenie tej operacji mały teścik z wynikiem?
POZYTYWNYM lub NEGATYWNYM w finale.
Oczywiście może nie zadziałać i operacja do powtórki. Zapewne nie umknęło Twojej uwadze, że proces zatykania może być niezwykle szybki i oczywiście życie pozwoliło nam już doświadczyć takiego niefartu.
Gdy kawa jest zbyt oleista
Taki sam finał jednak proces zdecydowanie dłuższy.
Trwa tygodniami lub miesiącami. A przyczyna leży w olejku, który w każdej kawie jest. Jednak w niektórych kawach jest go zdecydowanie za dużo.
Parzysz sobie kawę co dzień rano potem praca, wracasz do domu i wieczorkiem delikatna jeszcze jedna kawka, jeśli nie jest za późno. A co dzieje się na naszym sitku?
Dzieje się ZASYCHANIE.
Jeśli ilość olejku jest odpowiednia, to mamy sytuację doskonałą. Czas w jakim zasychający olejek zatka sitko (bo zatka nawet jak dbasz) jest tak długi, że sitko i tak byłoby do wymiany z powodu naturalnego zużycia. A dodać trzeba kilka czynników ze względu na to, że: metal + woda i tak na okrągło oraz metal + zmienna temperatura i tak na okrągło oraz…. 😊 można jeszcze kilka przyspieszaczy zużycia przytoczyć.
Ale po co, jak już starczy.
Oczywiście za dużo olejku zatyka nie po latach, ale znacznie szybciej.
Czy nie macie wrażenia, że jest to opis podobny do zmian miażdżycowych? I nie jest to jedyna awaria, którą da się tak przyrównać.
Kolejnym złym następstwem tych dodatkowych obciążeń (przykładowy dodatek: zatkany obwód uniemożliwia przepływ wody a pompka bardzo jednak chce tą kawę dla Was przygotować i pcha z całą mocą, a dla niej to też nie jest zbyt dobre).
Jest spora możliwość, że ten dodatkowy wzrost ciśnienia w komorze zaparzacza doprowadzi do mikropęknięć lub jego pęknięcia.
Pęknięcie wyklucza możliwość przygotowania kawy a mikropęknięcia ujawnią się kiedyś.
Oby nie jak zawsze w najmniej odpowiednim momencie
Jeśli te informacje są ciekawe
UDOSTĘPNIJ! lub POLUB! DZIĘKUJEMY 🙂
Pozdrawiamy z
KAWApoDRODZE
UDOSTĘPNIJ
Dziękujemy, że jesteś z nami! :)