Kawa Ziarnista z krainy pełnej smaku W tym wpisie sporo uwagi poświęcimy bardzo ciekawej krainie, w której owoce kawy dojrzewają w doskonałych warunkach dając nam możliwość skosztowania niespotykanego smaku. Tą krainą kawy ziarnistej jest KENIA. Krajobrazy, zwierzęta, cała przyroda. Ten kraj, z którym związanych jest tak wiele filmów oczarował już niejedną osobę. Pisarze, scenarzyści, malarze artyści związani z wieloma dziedzinami sztuki czerpią tam natchnienie dla swojej twórczości.
My opowiemy trochę inną historię. Ta historia opowiada o ziarenku, które w historię tego kraju się wplotła. Dziś wśród specjalistów od kawy podziw budzi, jego jakość. Wielki wpływ na taki finał historii miały świetne decyzje decydentów sprzed wielu lat, którzy potrafili w jakiś sposób przewidzieć wzrost popularności kawy w kolejnych latach. Dodatkowo potrafili też stworzyć system sprawdzania jakości oraz klasyfikacji kaw czym dali podwaliny pod dzisiejszy sukces ich plantacji. Uprawa kawy do Kenii dotarła około 1900 roku, wówczas Kenia była krajem miłośników herbaty, samą zaś kawę wprowadzili do uprawy ich kolonizatorzy, czyli Brytyjczycy. Oczywiście dziwny to zbieg okoliczności, gdyż Brytyjczyków postrzegamy jako herbacianych mistrzów. Świat jednak pełen jest jeszcze dziwniejszych zbiegów okoliczności.   o pokolonialnej trudnej spuściźnie krajów producentów kawy przeczytasz w najbliższym czasie w kategorii Kawowe Kontrowersje   Kenia walczy o wolność, czyli krótka historia wyzwolenia i kawy panowania. 1920 rok. W tym roku Kenia jest państwem kolonią Wielkiej Brytanii. Tradycyjne elity założyły stowarzyszenie Kikuju domagając się ziemi i co jest ciekawe, – prawa do uprawy kawy oraz, co jest oczywiste domagali się zniesienia pracy przymusowej. Po kilku burzliwych latach przekształciło się ono w Centralne Stowarzyszenie Kikuju. Generalnie do 1963 roku cały czas trwają niepokoje, ale w końcu wolność nadchodzi. Za ten moment uznawana jest data 12 grudnia 1963. Gdy powoli przychodziła wolność, w tym samym czasie przemysł kawowy przechodził restrukturyzację o której, wcześniej już wspominaliśmy. Utrzymane zostały zaawansowane techniczne plantacje badawcze i podtrzymane zostały najbardziej zaawansowane techniki zbioru i suszenia owoców kawy. Dodatkowo opracowany został system doskonale funkcjonujących spółdzielni drobnych farmerów a eksport oparto na otwartych licytacjach. Mniej więcej działały te licytacje tak samo jak dziś można licytować na znanym portalu aukcyjnym. Różnica polegała na tym, że w kenijskich licytacjach udział brać mogli tylko licencjonowani eksporterzy, którzy od Kenijskich plantatorów otrzymywali próbki kaw z danego roku. Eksporterzy z kolei próbki te rozsyłali do swoich bezpośrednich odbiorców. Na podstawie sygnału zwrotnego wracała informacja z dość dokładnym oznaczeniem zapotrzebowania, która kawa i w jakiej ilości jest potrzebna. W ten sposób tworzyła się księga popytu i licencjonowany eksporter mógł rozpocząć licytację. Państwo dość dokładnie pilnowało i kontrolowało obrót kawą, więc manipulacji nie było tak dużo, jak można sobie automatycznie wyobrazić. A na pewno było ich wystarczająco mało, aby mogły wpłynąć na całokształt tworzącego się systemu a same licytacje funkcjonowały doskonale. Główna zasadą było, że zwycięzcą ogłaszano płacącego najwyższą cenę. Oczywiście niezbyt odkrywcze, ale skuteczne. Ziarna najwyższej jakości osiągały najlepsze ceny, która dla właściciela plantacji była dodatkową nagrodą i motywacją na przyszłość do dalszego udoskonalania metod prowadzenia plantacji. Dzięki temu podtrzymywano najbardziej zaawansowane techniki zbioru i suszenia owoców kawy a nawet do kontynuacji ich udoskonalania. Wszystko po to aby udział ziarna z najwyższą kategorią stanowił jak największy procent. Jakość Kenijskich ziaren jest wybitna, wpływa na nie:
  • lokalizacja upraw w klimacie równikowym
  • bogate gleby
  • uprawy zlokalizowane na dużych wysokościach
  • oraz system doskonalący jakość (opisany powyżej)
ARABIKA taki całokształt warunków wręcz kocha i odwdzięcza się unikalnym charakterem kaw z Kenii. Smak kenijskiej arabiki cechują wyraźne nuty owocowo – winne nie spotykane aż z taką wyrazistością w innych rejonach świata. Największy obszar upraw rozściela się od stolicy kraju Nairobi w kierunku góry Kenia (5199 m npm.) a dokładnie jej południowych stoków. Jest też oczywiście kilka innych rejonów upraw, ale ten jest największy. Dobrze funkcjonujący system wygenerował „tablicę jakości”. Cała kawa została skategoryzowana, aby kupujący miał od razu pogląd z jakim ziarnem ma do czynienia. Kategorie głównie oparte są na wielkości ziaren, ale oczywiście nie tylko. Zamierzasz zakupić kenijską kawę poznaj w takim razie najważniejsze kategorie klasyfikacji wraz z krótkimi wskazówkami, dlaczego są tak cenne, oraz dlaczego w ogóle tak trudno je kupić w niektórych przypadkach. Kenia E (słoniowe) Rzadko spotykany rozmiar, największy spośród wszystkich; nazwa pochodzi od angielskiego słowa oznaczającego słonia – elephant. Ziarna z tej kategorii powstają w momencie, gdy dwa nasiona połączą się w jednym owocu. Podczas obróbki owocu odnajduje się ziarna o charakterystycznym kształcie „słoniowych uszu”. Do największych zaliczane są również wyjątkowo duże ziarna z kategorii Kenia PB (peaberry – perła). Jednych i drugich (Kenia E i Kenia PB) zawsze jest bardzo niewiele, Kenia E znajdowana jest bardzo rzadko gdyż ziarna sporadycznie się zrastają. Kenia PB (perła) Ziarno perłowe pojawia się w momencie, kiedy drzewo kawowe nie jest w stanie dostarczyć wiśniom kawowym, które rosną na samych końcach krzewu, wystarczających składników odżywczych. Rezultatem tego jest rozwinięcie się tylko jednego ziarenka. To wyjątkowe zjawisko pojawia się bardzo rzadko w przyrodzie. Tworzy się jedno duże ziarno w owocu kawowca, zamiast dwóch typowych przylegających do siebie. Ziarno to zamiennie nazywa się jeszcze caracoli. Jest bogatsze w różne składniki i dlatego bardziej aromatyczne niż pozostałe ziarna. W dodatku ziarno perłowe jest wyjątkowej urody i ma charakterystyczny kształt. Podczas procesu zbierania ziarna perłowe są oddzielane ręcznie od innych. Charakterystyczny owocowo – winny posmak jest lekko czekoladowy i korzenny. Aromat właściwy dla kenijskich kaw jest tu wyczuwalny ze zwiększoną siłą. Kenia AA – możesz je kupić w naszym sklepie EKOITALIApl – KENIA AA są to ziarna największe, o rozmiarach 17-18 i większych (17/64 i 18/64 cala), przekrój powyżej 6.80 milimetra. Kenia AB na tą kategorię składają się ziarna z dwóch podkategorii A i B zmieszane razem. Rozmiar A to ziarna o rozmiarze 6.80 mm, a B to rozmiar 6.20 mm. Kenia C rozmiar mniejszy niż B Kawy kenijskie przy złożoności ich profilu smakowego są również kawami najbardziej wyważonymi spośród kaw premium, z różnych rejonów świata. Silna, winna kwasowość jest łagodzona przez owocową słodycz. Chociaż ciało (body) jest zazwyczaj średnie, kenijskie kawy niemal zawsze posiadają głębię – dając wrażenie niemal „smolistej gęstości” naparu. Posmak (Mouthfeel) rezonuje w ustach, zamiast stawiać podniebieniu sprawę jasno, i bez ogródek podkreślać swą obecność. Niektóre kawy kenijskie charakteryzują się suchymi, jagodowymi niuansami, inne posiadają bardziej cytrusowe tony. Niektórzy cenią sobie zwłaszcza tą „jagodowość”. Wreszcie kawy kenijskie prawie zawsze charakteryzują się czystością smaku. Profil sensoryczny większości z nich wolny jest od wszelkich zanieczyszczeń i defektów, co nie zawsze jest tak oczywiste w przypadku kaw z innych źródeł. Użyliśmy wiele razy języka, który na pewno nie do końca może być czytelny. Obserwuj naszego bloga a zapoznasz się z podstawowym słownictwem ze świata kawy. Dzięki temu łatwiej będzie Ci czytać opisy różnych kaw, które dziś nie zawsze są w pełni zrozumiałe a składają się na profil smakowy każdej kawy. Warto wiedzieć, skoro kawę pijesz codziennie. Dowiesz się też niebawem JAK PRZECHOWYWAĆ KAWĘ. Z tym tematem związanych jest sporo mitów. Warto poznać jakie warunki, w których kawa jest przetrzymywana zapewnią jej, najlepszy smak i aromat. Ta wiedza pozwoli Ci – POZNAĆ DELIKATNOŚĆ KAWY W KAŻEJ POSTACI. Podziel się wiedzą ze swoimi przyjaciółmi. POLUB UDOSTĘNIJ Pozdrawiam KawaPo Drodze – Twórcy z EKOITALIA.pl
kawa-ziarnista-z-krainy-penej-smaku-kawapodrodze

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

UDOSTĘPNIJ

Dziękujemy, że jesteś z nami! :)

Shares
%d bloggers like this:

Masz problem z ekspresem do kawy? Szybki serwis dla Ciebie

W zwrotnej wiadomości otrzymasz link aby zarejestrować ekspres w serwisie.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres e-mail informacje dotyczące zgodnego z art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od [KAWApoDRODZE Kraków, ul. Dąbrowskiego 16].

FreshMail.pl